Alles over uitvaart in Amsterdam

Uitvaartondernemer Amsterdam kiezen

Hoe kies je een uitvaartondernemer in Amsterdam?

In Amsterdam kunt u kiezen uit vele uitvaartondernemers. De belangrijkste uitvaartondernemers uit Amsterdam vindt u in de bedrijvengids. Bij het maken van uw keuze kunt u letten op verschillen zaken. Het is natuurlijk niet zo dat er een eenduidige handleiding bestaat die u brengt bij de uitvaartondernemer die het beste bij u past. Maar er zijn wel een aantal zaken die u kunnen helpen bij die keuze. Het is ook belangrijk om op te merken dat u na het overlijden van uw dierbare rustig de tijd kunt nemen om een uitvaartondernemer te kiezen. Het is ook mogelijk om meerdere uitvaartondernemers bij u langs te laten komen en hen te vragen om een offerte.

Uitvaartverzekering?

Als de overledene een uitvaartverzekering heeft dan is het verstandig om eerst goed uit te zoeken om welke verzekering het gaat. Het is heel belangrijk om te weten of het om een naturaverzekering gaat of dat het gaat om een kapitaalverzekering. Wanneer er sprake is van een naturaverzekering dan zult u de uitvaart doorgaans het meest voordelig kunnen laten verzorgen door de verzekeraar. Deze beschikken zelf over alle benodigde faciliteiten en kunnen de uitvaart met u bespreken. Wanneer u toch voor een andere uitvaartondernemer wilt kiezen is het verstandig om eerst uit te zoeken welk bedrag er uitgekeerd zal worden. Doorgaans is dat een lager bedrag dan het verzekerde natura bedrag.

Bij een kapitaalverzekering kunt u helemaal zelf kiezen welke uitvaartondernemer u wilt. Dat gaat ook op in het geval dat de overledene geen uitvaartverzekering heeft.

Wat doet de uitvaartondernemer

De uitvaartondernemer zal met u de hele uitvaart gaan organiseren. Daar komt heel wat bij kijken. Zo zal eerst worden gekeken naar de plaats waar de overledene wordt opgebaard. Mogelijk wilt u een thuisopbaring of kiest u juist voor een opbaring in een uitvaartcentrum. In dat laatste geval kunt u ook kijken of de uitvaartondernemer de beschikking heeft over een zogenaamde 24-uurs kamer. Daar kunt u de overledene zonder afspraak 24-uur per dag bezoeken met een eigen sleutel.

De uitvaartondernemer zal ook met u kijken welke kist of ander omhulsel (bijvoorbeeld een lijkwade) u wilt. Er is een zeer uitgebreide keuze. Met de uitvaartverzorger maakt u ook afspraken voor de uitvaartplechtigheid. Waar wilt u deze laten plaatsvinden, in de aula van het crematorium, de kerk, het uitvaartcentrum, uw stamkroeg of bij de voetbalclub? De mogelijkheden zijn zeer divers. Kijk voor de mogelijkheden in ons hoofdstuk waar hou je de plechtigheid.

De overledene zal ook de laatste verzorging krijgen, uw uitvaartverzorger kan dit voor u doen, maar u kunt het ook samen doen. In de tijd na het overlijden van een dierbare zult u merken dat er heel veel geregeld moet worden. Wist u bijvoorbeeld dat u voor de crematie of begrafenis eerst aangifte van overlijden moet doen bij de gemeente Amsterdam? Zonder deze aangifte kan de overledene niet worden begraven of gecremeerd. Doorgaans regelt uw uitvaarverzorger dit voor u, maar u kunt ook zelf aangifte doen bij het stadsdeelkantoor in uw buurt. Ook de rouwkaarten moeten worden verstuurd en er moeten afspraken worden gemaakt met de begraafplaats of het crematorium. Ook voor het vervoeren van de overledene en de directe nabestaanden moeten zaken worden geregeld. Bekijk ons hoofdstuk ‘rouwvervoer in Amsterdam’ voor de zeer diverse mogelijkheden die er zijn in Amsterdam.

Uw uitvaartverzorger zorgt ervoor dat u helemaal niets zult vergeten. Hij of zij zal u zoveel mogelijk ontzorgen in deze moeilijke tijd.

Uitvaartondernemers met elkaar vergelijken

Sinds begin 2014 is het mogelijk om verschillende uitvaartondernemers online met elkaar te vergelijken. Op de website www.uitvaartmarkt.nl kunnen mensen door middel van een wensenformulier precies aangeven hoe ze willen dat de uitvaart er uit komt te zien. Binnen enkele uren ontvangen ze dan een aantal verschillende offertes van uitvaartondernemers uit hun buurt. Nabestaanden kunnen soms wel honderden euro’s besparen door vooraf uitvaartondernemers uit Amsterdam met elkaar te vergelijken. Op Uitvaartmarkt.nl kunnen families uitvaartondernemers ook vergelijken op kwaliteit. Dat kan bijvoorbeeld door een bedrijfsvideo van de uitvaartondernemer te bekijken of door te lezen hoe andere families de uitvaartondernemer beoordelen.

September 2016 is er een tweede site voor uitvaartoffertes, UitvaartOffertes.nl. Deze site is simpeler van opzet dan Uitvaartmarkt.nl, meer bedoeld voor mensen die geen tijd hebben om een uitgebreid wensenformulier in te vullen. Toch levert UitvaartOffertes.nl meerdere nauwkeurige offertes op waarmee u honderden en soms zelfs duizenden euro's kunt besparen.

Het regelen van een uitvaart is niet alleen emotioneel, maar ook erg intiem. Het is dan ook logisch dat het heel belangrijk is voor families dat ze werken met een uitvaartondernemer waar zij zich zich vertrouwd bij voelen. Door vooraf te vergelijken voorkomt men dat er een uitvaartondernemer over de vloer komt die eigenlijk helemaal niet bij de familie past.

Roze uitvaart

Er zijn in Amsterdam ook uitvaartondernemers die zich speciaal richten op homo’s, lesbi’s en biseksuelen (holebi’s) in Amsterdam. Een afweging kan zijn dat u het misschien prettiger vindt om de uitvaart te laten verzorgen door iemand die homo is. Klik voor meer informatie over de roze uitvaart in Amsterdam