Bijzondere uitvaarten in Amsterdam
Deze uitvaarten kunnen u mogelijk inspireren wanneer u zelf een uitvaart moet regelen of wanneer u bezig bent om uw eigen uitvaartwensen in kaart te brengen.
Uitvaart Peter Giele
Op 16 juni 1999 overleed kunstenaar, ontwerper en dichter Peter Giele plotseling aan de gevolgen van een hersenbloeding.
De uitvaart van Peter Giele telt nog steeds als een van de meest bijzondere in Amsterdam. Vooral het feit dat hij in een open kist met een breekijzer in zijn handen over de grachten naar begraafplaats Zorgvlied werd gebracht. De uitvaart werd destijds breed uitgemeten in de media. Op de dag van de uitvaart van Giele brandde de door hem opgerichte discotheek Roxy volledig af.
Het graf van Giele is misschien we de meest opvallende op begraafplaats Zorgvlied. Op zijn graf is een cabine geplaatst in de vorm van een doodshoofd. De familie heeft de sleutels van de cocon zodat men zich er in kan terug trekken.
Uitvaart Harry Mulisch
Herinnert u zich de uitvaart van schrijver Harry Mulisch nog? Zijn uitvaartdienst werd in 2010 gehouden in de Stadsschouwburg, waarna men lopend naar de Leidsekade ging vanwaar de laatste reis naar begraafplaats Zorgvlied werd gemaakt in een rondvaartboot.
De uitvaart van Mulisch was een voorbeeld van een plechtigheid die helemaal naar persoonlijke wens is vormgegeven. De muziek, de wandelroute van de schouwburg naar de boot, maar ook de laatste wandeling met muziek over de begraafplaats naar het graf.
Uitvaart Fabiola, het levend kunstwerk – nu dood
Een ander voorbeeld van een bijzondere en persoonlijke uitvaart was die van Fabiola, het levend kunstwerk. Fabiola werd op 1 februari 2013 begraven op begraafplaats Zorgvlied. Vooraf werd er een afscheidsplechtigheid gehouden in de Dokzaal in het hart van Amsterdam. Na de dienst, met veel live muziek, werd de door zijn extravagante kledingsstijl bekende Fabiola in een lange stoet gedragen over het Waterlooplein. Vandaar werd de kist met de overledene per boot naar begraafplaats Zorgvlied gebracht waar Fabiola door zijn vrienden werd begraven.
Uitvaart Manfred Langer
Manfred Langer was bekend van zijn homodisco iT. De iT was gevestigd aan de Amstelstraat in het centrum van Amsterdam. Mede dankzij het geweldige succes dat Manfred Langer maakte van de iT werd Amsterdam op de kaart gezet als Gay capital of the World. De extravagante feesten in de iT werden waren niet alleen populair bij homo’s ook duizenden hetero’s wisten de weg naar de iT te vinden. Manfred Langer was het gezicht van de iT. Mede dankzij zijn bijzondere leefstijl was hij een graag geziene gast in menig televisieprogramma.
Manfred Langer (overleden in 1994) wist dat hij zou sterven en besloot om van zijn uitvaart een waar feest te maken. De uitvaart van Manfred Langer was zo bijzonder dat de beelden ervan in landen over de hele wereld werden uitgezonden. Het lichaam van Manfred Langer werd opgebaard in een luxe roze kist. Bij het homomonument aan de Westermarkt in het centrum van Amsterdam werd een plechtigheid gehouden waarbij iedereen welkom was. Later werd de kist met het lichaam van Langer in een enorm lange stoet van limousines overgebracht naar begraafplaats Zorgvlied waar hij werd begraven. Op zijn graf is een groot standbeeld geplaatst van Manfred Langer met een bierglas in de hand.
Uitvaart Hans van Mierlo
In maart 2010 overleed D66-prominent Hans van Mierlo. Hans van Mierlo was de voornaamste oprichter van D66. Van Mierlo trouwde in zijn leven drie maal. Het laatste huwelijk werd voltrokken op 11 november 2009. In de Rode Hoed gaven Connie Palmen en Hans van Mierlo elkaar het jawoord. Een paar maanden na het huwelijk was de Rode Hoed opnieuw het decor voor een belangrijk moment in het bestaan van Hans van Mierlo. Dit keer konden mensen er een dag voor zijn begrafenis afscheid nemen van Van Mierlo.
Zijn uitvaartplechtigheid werd gehouden in de Mozes en Aäronkerk aan het Waterlooplein. Ongeveer zeshonderd mensen woonde de plechtigheid bij. Na de dienst werd Hans van Mierlo in besloten kring begraven op begraafplaats Zorgvlied.
Uitvaart Jos Brink
Jos Brink overleed op 17 augustus 2007. Brink was geliefd bij het Nederlandse publiek. Hij was acteur, cabaretier, musicalster, schrijver, predikant en radio- en televisiepresentator. Jos Brink maakte furore als presentator van Wedden, dat…? Een programma dat veel Nederlanders aan de buis kluisterden. Maar het repertoire van Jos Brink was natuurlijk nog veel groter. Hij was een echte duizendpoot met bijna altijd een stralende lach op zijn gezicht. Jos Brink was getrouwd met Frank Sanders (cabaretier, acteur, zanger, regisseur, choreograaf en danser)
Jos Brink overleed in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis aan de gevolgen van een ernstige ziekte, hij werd 65 jaar. Op de dag van zijn begrafenis lag Jos Brink ’s morgens opgebaard in de foyer van Koninklijk Theater Carré. Hier mocht het Nederlandse publiek afscheid nemen. Aan het begin van de middag werd hij overgebracht naar de oecumenische basisgemeente De Duif aan de Prinsengracht. Daar spraken vrienden van Jos Brink over zijn leven. Later die dag werd Jos Brink begraven op De Nieuwe Ooster.
Uitvaart André Hazes
Op 23 september 2004 overleed André Hazes. Nederland verloor daarmee één van de grootste volkszangers die we ooit hebben gehad. De populaire volkszanger kreeg een groots afscheid. Niet eerder waren zoveel mensen aanwezig bij een uitvaart. Op 27 september 2004 waren 48.000 mensen getuige van de afscheidsceremonie van de zanger. Het afscheid werd gehouden in de Amsterdam Arena.
De zwarte kist die was bedekt met prachtige rozen stond tijdens de plechtigheid op de middenstip van het veld van Ajax. De uitvaart werd geleid door de bekende Ajax-stadionspeaker Wim Bohnenn. Voetballegende Johan Cruijff was een van de vele bekende sprekers tijdens de uitvaart van André Hazes. De kist met André Hazes verliet het stadion door een erehaag van de F-side van Ajax.
Een jaar na zijn overlijden werd een deel van de as van André Hazes de lucht in geschoten met grote vuurpijlen. Dat gebeurde vanaf het strand van Hoek van Holland. Het was de wens van André Hazes dat dit zou gebeuren. Net als het grootse afscheid was ook het afschieten van de vuurpijlen live te zien op televisie. Er keken ruim 2,5 miljoen mensen naar dit bijzondere moment.
Uitvaart Ramses Shaffy
Zanger Ramses Shaffy overleed op 1 december 2009. Shaffy, die sinds de jaren zestig zanger was, werd bekend met nummers als Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder of We zullen doorgaan en de klassieker Sammy.
De uitvaart van Ramses Shaffy werd gehouden in Carré. Hij was opgebaard in een blankhouten kist. Na de herdenkingsdienst werd de kist in een zwarte koets geplaatst. Zo werd hij door zijn geliefde Amsterdam naar begraafplaats Zorgvlied gebracht. Daar werd Ramses Shaffy in besloten kring begraven.
Uitvaart Herman Brood
Op 11 juli 2001 springt zanger, dichter en kunstschilder Herman Brood van het dak van het Hilton hotel in Amsterdam. Herman Brood besloot uit het leven te stappen omdat zijn jarenlange overmatige alcohol- en drugsgebruik zijn tol begonnen te eisen. Het zorgde voor lichamelijke ongemakken bij de man die de Nederlandse belichaming was van wat vaak gezegd wordt: Sex, drugs & rock 'n' roll.
De nabestaanden van Herman Brood kozen ervoor om de kist met het lichaam van de kunstenaar te vervoeren in een alternatieve rouwauto. De auto was voorzien van afbeeldingen uit schilderijen van Herman Brood. De stoet reed langs het huis van Brood en langs het Hilton hotel waar hij vanaf was gesprongen. De afscheidsdienst werd gehouden in muziektempel Paradiso waar Herman Brood vele malen heeft opgetreden. Na het afscheid in Paradiso werd Herman Brood overgebracht naar Westgaarde. Voor zijn crematie werd ook hier een plechtigheid gehouden in de aula van Westgaarde. Toen de kist met zijn lichaam zakte was zijn eigen versie van het bekende nummer My Way te horen. De urn met de as van Herman Brood is begraven op Zorgvlied.
Uitvaart Theo van Gogh
Op dinsdag 2 november 2004 wordt Nederland geschokt door de brute moord op filmmaker, columnist en regisseur Theo van Gogh. Als Theo van Gogh die morgen op zijn fiets voorbij het stadsdeelkantoor Oost rijdt wordt hij door een andere fietser onder vuur genomen. Theo van Gogh wordt uiteindelijk door acht kogels geraakt. Zijn moordenaar stapt dan af en takelt het lichaam van de Van Gogh nog verder toe.
Nederland is in shock, veel mensen konden niet geloven dat dit zich kon voordoen in Nederland. Op de avond van de moord komen 20.000 mensen bijeen op de Dam om Van Gogh te gedenken. Op 9 november werd Theo van Gogh gecremeerd op de Nieuwe Ooster. De crematie van Theo van Gogh werd live uitgezonden op televisie.
Uitvaart actrice Mimi Kok
Op 28 april 2014 werd actrice Mimi Kok gecremeerd in crematorium De Nieuwe Ooster in Amsterdam-Oost. De actrice overleed enkele dagen eerder op 80-jarige leeftijd aan de gevolgen van een longontsteking.
Mimi Kok (geboren in 1934) speelde begin jaren vijftig in de shows van Toon Hermans. Tot 2013 speelde ze rollen in diverse films en series. Schrijfster Gonny van Oudenallen schreef eerder een biografie over Mimi Kok, zijn noemde de actrice een bijzondere Amsterdammer.
Uitvaart Seth Gaaikema
Cabaretier en musicalschrijver Seth Gaaikema overleed op 21 oktober 2014 op 75-jarige leeftijd. In de Westerkerk werd een herdenkingsplechtigheid gehouden voor Gaaikema. Na de plechtigheid werd de kist met het lichaam van Seth Gaaikema naar een boot in de gracht gedragen. Vandaar af werd hij over het water naar begraafplaats Zorgvlied gebracht waar hij is begraven.
Uitvaart Wubbo Ockels
Astronaut, natuurkundige, hoogleraar en piloot Wubbo Ockels overleed op 18 mei 2014 in het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis in Amsterdam aan de gevolgen van de niercelkanker. De 68-jaar geworden Ockels was in 1985 de eerste Nederlander in de ruimte. Ockels heeft lange tijd gestreden tegen zijn ziekte. Wubbo Ockels werd op 26 mei in besloten kring begraven op begraafplaats Zorgvlied. Een paar dagen na zijn begrafenis werd een grote herdenking gehouden voor Wubbo Ockels.