Alles over uitvaart in Amsterdam

Hoe verder na een overlijden

Vaak dringt het echte verlies van een dierbare pas echt tot mensen door in de tijd na de uitvaart. Opeens loopt u bijvoorbeeld langs de grachten en realiseert u zich dat u voor het eerst niet meer hand in hand met uw partner loopt. Een bezoek aan Carré kan opeens heel eenzaam aanvoelen omdat de stoel naast u niet meer bezet wordt door uw geliefde. U realiseert zich op dat moment dat u een nieuwe levensfase bent ingegaan door het overlijden van uw dierbare.

Maar naast het verdriet van het gemis wordt u op meerdere manieren geconfronteerd met het verlies. Het kan gevolgen hebben voor uw inkomen, voor de kinderen, voor uw zorg etc. En bovendien moet u ook nog eens heel zakelijk een finale aangifte doen bij de belastingdienst. Veel mensen vinden het heel moeilijk om alles te overzien na een overlijden. Dat kan nog moeilijker zijn als de overledene de persoon was die thuis altijd heeft gezorgd voor de nabestaanden.

Hulp na verlies in Amsterdam

Er zijn verschillende organisaties actief in Amsterdam die mensen na een verlies proberen verder te helpen. De Amsterdamse afdeling van Humanitas steunt mensen in rouw met speciale bijeenkomsten voor lotgenoten. In tien bijeenkomsten wordt onder begeleiding van een deskundige gepraat over het verlies. De bijeenkomsten worden gehouden in het Landelijk Bureau van Humanitas aan de Sarphatistraat nummer 4. Op de website van Humanitas vindt u meer informatie over deze lotgenoten groepen.

Meer weten over rouw

Als u meer wilt weten over rouw dan kunt u eens kijken in de infotheek van Uitvaart.nl. Bij het hoofdstuk rouw staan negen artikelen over rouw. Het gaat om informatie voor mensen die zelf in rouw zijn, maar u vindt hier ook informatie voor mensen die willen weten hoe ze iemand uit hun omgeving kunnen helpen als deze in rouw is. Bij de artikelen op Uitvaart.nl staan ook diverse films waarin prof. dr. Manu Keirse uitleg geeft over een specifiek onderwerp. Prof. dr. Manu Keirse is verbonden aan de universiteit van Leuven en is een autoriteit op het gebied van rouw. Zijn uitleg in de films kan u mogelijk heel goed helpen.

Via de links hieronder kunt u de informatie over rouw vinden op Uitvaart.nl.

Rouwen - Hoe doe je dat?
Normale rouw bestaat niet - misverstanden over het rouwproces
Emotionele aspecten - rouwproces werkt bij iedereen anders
Lichamelijke aspecten - rouw kan zorgen voor lichamelijke klachten
Steun van anderen - steun van mensen uit de omgeving
Hoe is iemand overleden? - invloed op het rouwproces
Verlies van een kind - gevolgen voor ouders en hun omgeving
Rouw bij kinderen - kinderen rouwen op hun eigen manier
Rouw bij verstandelijk gehandicapten - goede begeleiding zeer belangrijk

Meer weten over nazorg (zorg & administratie)

Heeft u vragen heeft die betrekking hebben op uw inkomen, hoe het verder gaat met uw zorg, hoe u de finale aangifte kunt doen etc.? Het antwoord op al uw vragen vindt u in de infotheek van Uitvaart.nl. Dit is een landelijke website over de uitvaart in het algemeen. In de onderstaande drie hoofdstukken van die site vindt u het antwoord op de meeste vragen. Mocht u er geen antwoord vinden op uw vraag dan kunt u op die site kosteloos een vraag stellen aan een van hun nazorgspecialisten.

Overlijden in regio Amsterdam melden?
Bel nu direct: 020 - 820 4112