Alles over uitvaart in Amsterdam

Begraafplaatsen in Amsterdam

Er zijn heel wat begraafplaatsen in Amsterdam. In de meeste stadsdelen is een begraafplaats te vinden. Onderaan deze pagina vindt u een overzicht van alle begraafplaatsen in Amsterdam.

Particulier of algemeen graf

Een overledene kan worden bijgezet in een particulier graf (in de volksmond ook wel een koop graf genoemd) of in een algemeen graf. In een particulier graf worden 1, 2 of 3 overledenen begraven. De eigenaar van het graf (de persoon die over de grafrechten beschikt) bepaalt zelf wie er in het graf mogen worden begraven. Deze graven worden uitgegeven voor 20 jaar of langer. Nadat de afgesproken termijn is verlopen kunt u de huur steeds verlengen met periodes van tien of meer jaren. U kunt bij de begraafplaats van uw keuze vragen voor hoeveel jaren een graf kan worden uitgegeven.

In een algemeen graf worden drie overledenen begraven op volgorde van sterfdatum. Dat houdt dus in dat er drie overledenen in worden begraven die elkaar bij leven waarschijnlijk nooit hebben gekend. Tien jaar na de bijzetting van de laatste overledene kan het graf worden geruimd. Het is doorgaans niet meer mogelijk om de grafrechten te verlengen. Een algemeen graf is goedkoper dan een particulier graf.

Meer dan begraven op een begraafplaats

Meer dan begraven op een begraafplaats

Op de meeste begraafplaatsen in Amsterdam zijn tegenwoordig veel meer mogelijkheden om uw dierbare te laten bijzetten. Zo zijn er begraafplaatsen die beschikken over bovengrondse graven. Dit zijn een soort wanden met ruimtes voor graven waarin overledenen kunnen worden bijgezet boven de grond. Dit kan wat zijn voor mensen die het een vervelend idee vinden om in de grond te worden begraven maar die ook niet gecremeerd willen worden.

Begraafplaatsen bieden ook diverse mogelijkheden aan voor asbestemming. Denk aan urnenwanden of columbaria op begraafplaatsen. Net als voor een graf betaalt u voor de duur dat de urn met de as van uw dierbare wordt bijgezet. Ook is het mogelijk om as te verstrooien op een begraafplaats in Amsterdam. De meeste begraafplaatsen beschikken over speciale verstrooivelden. Informeer bij de begraafplaats van uw keuze wat de mogelijkheden en kosten zijn. Een bijzonder voorbeeld van een verstrooiveld op een begraafplaats in Amsterdam is het Ajax verstrooiveld op Westgaarde. Hier kan de as van fans van Ajax worden verstrooid op gras uit het oude De Meer stadion. Naast het veld staat een originele dug-out uit het oude stadion van Ajax.

Café op de begraafplaats

Steeds vaker zal je op een begraafplaats een klein café of koffiehuis aantreffen. Hier kunt u voor of na het bezoek aan uw overleden dierbare even rustig bijkomen of in de koude wintermaanden lekker opwarmen. Het is ook een plek waar u voor en na de uitvaart nog even kunt bijpraten met andere bezoekers van de uitvaart. Begraafplaatsen Westgaarde, R.-K. Begraafplaats Buitenveldert en De Nieuwe Ooster in Amsterdam zijn begraafplaatsen die over een eigen café/brasserie beschikken. Vlakbij Amsterdam ligt begraafplaats Westerveld. Ook deze begraafplaats beschikt over een petit café waar u wat te drinken of te eten kunt halen.

Overzicht begraafplaatsen Amsterdam en omgeving

Buitenveldert Begraafplaats
Fred. Roeskestraat 103
Amsterdam – Zuid

De Nieuwe Ooster Begraafplaats en Crematorium
Kruislaan 126
Amsterdam – Watergraafsmeer

De Nieuwe Noorder:
Buikslotermeerdijk 83
Amsterdam – Noord

Vredenhof Begraafplaats
Haarlemmerweg 367
Amsterdam – West – Westerpark

Westgaarde Begraafplaats en Crematorium
Ookmeerweg 275
Amsterdam – Osdorp

Stichting Begraafplaats St. Barbara
Spaarndammerdijk 312
1014 AA Amsterdam

Zorgvlied Begraafplaats
Amsteldijk 273
Amstelveen – Amsterdam -Zuid

Almere Haven en Almere Buiten Begraafplaats
Oosterdreef 1355, Almere – Haven
Kruidenweg/Eilandendreef (Beatrixpark), Almere-Stad

Sint Petrus’Banden Begraafplaats
Hartveldseweg 25
Diemen

Westerveld crematorium & begraafplaats
Duin en Kruidbergerweg 2 – 6
Driehuis – Westerveld

Overlijden in regio Amsterdam melden?
Bel nu direct: 020 - 820 4112