Alles over uitvaart in Amsterdam

Direct na overlijden

Zaken die direct geregeld moeten worden als iemand is overleden.

1 Waarschuw huisarts in verband met verklaring van overlijden

U hebt een verklaring van overlijden nodig van de gemeente Amsterdam om een verlof tot begraving of crematie te verkrijgen. De Verklaring van overlijden kan alleen door een arts worden afgegeven, u kunt na een overlijden dan ook het beste de huisarts bellen. Als u een overledene aantreft en u denkt dat er (mogelijk) sprake is van een misdrijf of zelfmoord dan moet u alarmnummer 112 bellen.

2 Zoek uit of er wensen zijn vastgelegd

Probeer direct uit te zoeken of de overledene wensen heeft vastgelegd. Het gaat om:

 • Testament. U kunt bij een notaris navragen over er een testament is of neem contact op met het Centraal Testamentenregister. Meer informatie hierover kunt u lezen in de infotheek van Uitvaart.nl.
 • Codicil (dit is een persoonlijke aanvulling op het testament)
 • Donorverklaring (document waarin keuze voor orgaan- of weefseldonatie is vastgelegd)

De meeste mensen bewaren hun codicil bij hun waardepapieren. Een donorverklaring hebben veel mensen altijd bij zich, bijvoorbeeld in de portemonnee, tas of jas.

3 Zoek uit of de overledene een uitvaartverzekering heeft

Zoek in de administratie van de overledene of hij/zij een uitvaartverzekering heeft. Mocht er geen uitvaartverzekering zijn dan kan je direct door naar de volgende stap. Als de overledene een uitvaartverzekering heeft dan kunt u deze verzekeraar het beste direct bellen.

Stel de volgende vragen tijdens dit telefoongesprek:

 • 1 Is er sprake van een kapitaalverzekering of een naturaverzekering? ( is er sprake van een naturaverzekering ga dan naar stap 3)
 • 2 Voor hoeveel geld is de overledene verzekerd?

  let op! Als er sprake is van een kapitaalverzekering dan kunt u zonder enige financiële consequentie kiezen voor de uitvaartondernemer van uw persoonlijke keuze. Dat mag dus een andere uitvaartondernemer zijn dan de uitvaartondernemer die de verzekeraar u zal aanbieden! U kunt vanaf hier doorgaan naar stap 4 uit de checklist na overlijden: kies een uitvaartondernemer
 • 3 Wat is het verzekerde bedrag van de naturaverzekering? Doorgaans wil de verzekeraar de uitvaart het liefst zelf verzorgen, maar het staat families vrij om de uitvaart (ook bij een natura verzekering) door een ander te laten verzorgen.

  Let op! Ook in het geval van een naturaverzekering kunt u er voor kiezen om de uitvaart door een andere uitvaartonderneming te laten verzorgen. In dat geval is het wel heel belangrijk om te vragen welk bedrag de verzekeraar zal uitkeren als u de uitvaart door een ander laat uitvoeren. Dat is doorgaans een lager bedrag dan het verzekerde natura bedrag. Vraag ook naar de voorwaarden om het bedrag te kunnen ontvangen.

4 Bel de uitvaartondernemer

Neem contact op met de uitvaartondernemer van jouw keuze. In de bedrijvengids van onze website vindt u verschillende uitvaartondernemers in Amsterdam.

U kunt voor hulp bellen met het algemene meldnummer 020 - 820 4112 (24 uur per dag bereikbaar).

5 Leg spullen klaar voor de laatste verzorging en opbaring

Nadat je de uitvaartondernemer hebt gebeld en afgesproken hebt wanneer die langskomt, kan je alvast wat spullen klaarleggen. Denk aan:

 • kleding
 • (eventueel) kunstgebit
 • Bril
 • Recente kleurenfoto, deze kan de uitvaartverzorger helpen om de overledene op te baren zoals u hem/haar bij leven heeft gekend.

Bedenk ook alvast of u wilt dat de overledene thuis wordt opgebaard of in een uitvaartcentrum.

6 Sluit de woning goed af

Als de overledene de enige bewoner was van de woning dan moet u er voor zorgen dat deze goed wordt afgesloten als u weggaat. U moet dat doen om dieven geen kans te geven om de inboedel van de overledene te stelen. Noem daarom bij voorkeur ook niet het adres van de overledene in een eventuele rouwadvertentie in de krant. Dieven lezen die advertenties ook!
Als u na het overlijden geen gebruik meer maakt van de woning dan is het verstandig om de elektriciteit en het gas uit te schakelen.

7 Vervolgstappen

Samen met uw uitvaartondernemer zult u de uitvaart van uw dierbare verder gaan invullen. Er moeten veel keuzes worden gemaakt, onder andere over cremeren of begraven, welk lichaamsomhulsel (kist, opbaarplank), opbaren in uitvaartcentrum of thuis, wie krijgen een rouwkaart, wel of geen condoleance na de uitvaart etc.

Overlijden in regio Amsterdam melden?
Bel nu direct: 020 - 820 4112