Alles over uitvaart in Amsterdam

Condoleance Amsterdam anno nu

Na afloop van de uitvaartplechtigheid wordt doorgaans een condoleance gehouden. Dit is het moment waarop belangstellenden de directe nabestaanden kunnen condoleren met het verlies.

Het kan overigens ook zo zijn dat er wel een condoleance wordt gehouden maar dat de familie aangeeft liever niet door iedereen gecondoleerd te willen worden. De directe nabestaanden kunnen na de uitvaart erg moe zijn van alle spanning en emoties. Daarom kan het zijn dat ze er de voorkeur aan geven om rustig te kunnen zitten zonder de hele tijd te moeten staan om iedereen een hand te geven.

Bitterballen, champagne, kaviaar of toch cake en koffie?

Bitterballen, champagne, kaviaar of toch cake en koffie?

Vroeger was het haast traditie dat u na een uitvaartplechtigheid tijdens de condoleance een kop koffie dronk met een plakje cake. Dit eventueel nog uitgebreid met een wit bolletje met kaas of ham. Daar bleef het dan ook wel bij. De familie stond op een centrale plek op een rij en alle belangstellenden kwamen één voor één voorbij om de condoleance over te brengen. De ruimtes waren doorgaans vrij steriel aangekleed en iets van warmte ontbrak.

Dat gaat tegenwoordig wel anders. De gemiddelde condoleance in Amsterdam wordt gehouden in een mooie warme ruimte. In plaats van koffie wordt er vaker gekozen voor een glas wijn en de cake maakt plaats voor een schaal bitterballen. De traditionele condoleance wordt steeds vaker gezien als een soort van familiereünie. En dat is logisch want mensen wonen vaak ver uit elkaar en zien elkaar niet zo heel vaak meer. Na een uitvaart wil men dan ook graag even bijpraten met elkaar.

De catering na de uitvaart kan zo uitgebreid en luxe zijn als u maar wilt. U kunt bijvoorbeeld denken aan een eenvoudige borrel met bier, wijn en frisdrank een schaal bitterballen of kaasblokjes. Maar u kunt er ook voor kiezen om een heel warmbuffet te nuttigen met uw dierbaren.

Crematorium, begraafplaats of uitvaartcentrum

Veel families kiezen ervoor om de condoleance te laten plaatsvinden op de locatie waar ook de uitvaartplechtigheid heeft plaatsgevonden. De meeste crematoria in Amsterdam beschikken over diverse faciliteiten waar de condoleance gehouden kan worden. Maar ook veel begraafplaatsen in Amsterdam beschikken over geschikte ruimtes voor een condoleance. Wanneer de uitvaartplechtigheid heeft plaatsgevonden in het uitvaartcentrum is het ook mogelijk om de condoleance daar te laten plaatsvinden na de begrafenis of crematie.

Een voordeel van een condoleance op een van deze locaties is dat u nergens aan hoeft te denken. U hoeft alleen maar aan te geven wat er geserveerd moet worden. De mensen die hier werken hebben dagelijks te maken met mensen die erg emotioneel zijn. Daardoor weten zij als geen ander hoe ze u van dienst kunnen zijn tijdens een condoleance in Amsterdam.

Kantine, boot, theater of kroeg

Steeds vaker kiezen families ervoor om de condoleance te houden op een andere locatie dan in het crematorium, uitvaartcentrum of op de begraafplaats. Mensen kunnen heel verschillende redenen hebben om hiervoor te kiezen. Zo kan het zijn dat u het prettiger vindt om het samenzijn met uw dierbaren te houden op een locatie die verder niets te maken heeft met de uitvaart.

Er zijn in Amsterdam en omgeving honderden geschikte locaties waar u de condoleance kunt houden. Denk aan een kroeg waar de overledene graag kwam. Maar er wordt ook steeds vaker gebruik gemaakt van bijvoorbeeld voetbalkantines omdat de overledene altijd te vinden was op ‘zijn’ club. Verschillende rederijen bieden arrangementen aan om een condoleance te houden op een rondvaartboot door de grachten van Amsterdam.

U kunt er ook voor kiezen om een locatie of zaal te huren voor de condoleance. Een locatie die regelmatig wordt gebruikt voor uitvaarten en condoleances is De Rode Hoed. Deze prachtige locatie aan de Keizersgracht in het centrum van Amsterdam biedt ruimte voor zowel grote als kleine groepen. Natuurlijk is het bij het huren van een locatie belangrijk dat u rekening houdt met uw wensen en bovenal uw budget. Wanneer u de kosten lager wilt houden kunt u er ook voor kiezen om een kleinschalige locatie te huren in een van de stadsdelen buiten het centrum.

Condoleance bij u thuis

Als u thuis over voldoende ruimte beschikt kunt u er natuurlijk ook voor kiezen om de condoleance thuis te laten plaatsvinden. Afhankelijk van uw budget kunt u ervoor kiezen om zelf alles te regelen of om een cateraar in te schakelen. Uw uitvaartondernemer kan u hier ook goed bij helpen. De Amsterdamse uitvaartondernemers weten doorgaans de weg te vinden naar cateraars in Amsterdam die het beste bij u passen.

Een groot voordeel van een condoleance bij u thuis is dat u niet hoeft te betalen voor de huur van de locatie en dat de condoleance zo lang kan duren als u zelf wilt. U hoeft niet van te voren af te spreken wanneer iedereen de ruimte moet verlaten. Nadeel is wel dat u zelf meer moet organiseren en dat u na de condoleance veel moet opruimen.

Hoe kies je de juist condoleance locatie in Amsterdam?

Uw keuze zal ongetwijfeld worden beïnvloed door de wensen van de overledene. Wanneer de overledene lange tijd ziek is geweest heeft hij of zij mogelijk zelf al een heel plan klaarliggen over hoe de uitvaart en de condoleance eruit moet komen te zien.

In geval van een aangekondigd overlijden door ziekte is er meer tijd om bijvoorbeeld rond te kijken naar geschikte locaties. U kunt ook verschillende offertes aanvragen en uw cateringwensen bespreken.

Wanneer u wordt geconfronteerd met een plotseling overlijden heeft u minder tijd om na te denken over welke locatie u wilt. Uw uitvaartondernemer kan u daar gelukkig heel goed bij helpen. De uitvaartverzorger kent de meest geschikte locaties voor een condoleance in Amsterdam. Hij of zij zal naar aanleiding van het gesprek met u met verschillende voorstellen komen. Daarbij kunt u samen ook nadenken over de invulling van de condoleance. Welke muziek wilt u op de achtergrond horen? Wilt u dat iemand nog wat zegt tegen de aanwezigen? Wilt u dat belangstellenden naar u toekomen om u te condoleren en wilt u nog een dankwoord uitspreken naar de aanwezigen? Het zou ook kunnen zijn dat u wilt dat alle aanwezigen een symbolisch aandenken meenemen naar huis. Dat zou bijvoorbeeld een zakje met zaadjes van de bloemen kunnen zijn waar de overledene zo van hield.

Overlijden in regio Amsterdam melden?
Bel nu direct: 020 - 820 4112