Alles over uitvaart in Amsterdam

Waar hou je de plechtigheid

De meeste plechtigheden worden gehouden in een crematorium, kerk, moskee of in een uitvaartcentrum. Er zijn ook enkele begraafplaatsen in Amsterdam die beschikken over een aula waar plechtigheden gehouden kunnen worden.

De aula’s op begraafplaatsen en bij crematoria in Amsterdam zijn voorzien van alle faciliteiten die het mogelijk maken om de uitvaart vorm te geven naar wens van de overledene en de nabestaanden. Ze beschikken over goede geluidsapparatuur en er is de mogelijkheid om videobeelden af te spelen of een laptop aan te sluiten op een beamer of televisiescherm. Daarnaast beschikken de meeste aula’s over een automatisch videosysteem waarmee de plechtigheid kan worden opgenomen en eventueel uitgezonden op internet. Verder zijn er voorzieningen voor mensen die in een rolstoel zitten.

In praktische zin is het natuurlijk makkelijk om een dienst te houden in het crematorium of op de begraafplaats. Op die manier hoeven belangstellenden zich niet te verplaatsen. De medewerkers verzorgen er dagelijks uitvaarten en kennen uw uitvaartverzorger. Doordat ze goed op elkaar zijn ingespeeld verloopt de organisatie makkelijk en wordt u als nabestaande ontzorgt.

Kies zelf een locatie in Amsterdam

Het is heel goed mogelijk om af te wijken van de standaard locaties voor de plechtigheid. U kunt er ook voor kiezen om de uitvaart te houden in een kroeg of in een theater. Was de overledene vaak te vinden langs de kust bij Bloemendaal? Waarom huurt u dan geen strandtent om de uitvaart te houden?

Ook in het centrum zijn verschillende prachtige locaties die gehuurd kunnen worden voor een uitvaart. Een bekend voorbeeld is de Rode Hoed aan de Keizersgracht. Deze locatie wordt vaak gebruikt bij uitvaarten van bekende Amsterdammers. Wanneer u erg veel bezoekers verwacht is het ook mogelijk om een schouwburg te huren voor de plechtigheid.

In elk stadsdeel is wel een kroeg of zaal die u kunt huren voor het houden van de plechtigheid. Wanneer de overledene erg betrokken was in het verenigingsleven van Amsterdam dan is het misschien ook wel een optie om de plechtigheid te houden in de kantine van de vereniging.

Uitvaart in de openlucht van Amsterdam

De plechtigheid kan in principe overal worden gehouden. Natuurlijk moet de locatie er wel geschikt voor zijn, zo is het niet handig om dit te doen voor een druk schoolplein met spelende kinderen of midden op een drukke straat. Maar u mag de uitvaart gerust houden op een openbare gelegenheid.

Er zijn vast plekken in Amsterdam waar de overledene alleen of samen met u graag kwam. Als die plek geschikt is zou u de plechtigheid daar mogelijk kunnen houden. Wanneer u een plechtigheid in de openlucht houdt moet u er natuurlijk wel rekening mee houden dat andere mensen getuigen zullen/kunnen zijn van de dienst.

Wanneer u de plechtigheid wilt houden in het Amsterdamse Bos mag u dat doen zonder dat u daar toestemming voor hoeft te vragen. Dit mag alleen wanneer er niet meer dan dertig mensen naar de plechtigheid komen. Als u denkt dat er meer mensen zullen komen dan moet u de plechtigheid van te voren bespreken. Dat kan door een mail te versturen naar bosevenementen@dmo.amsterdam.nl of kijk op www.amsterdamsebos.nl.

Er zijn wel een paar regels wanneer u de uitvaart wilt houden in het Amsterdamse Bos. Auto’s moeten op de daarvoor bestemde parkeerplekken worden geparkeerd. U mag bij de plechtigheid geen gebruik maken van geluidsversterking.

Uitvaartbus in Amsterdam

Een uitkomst voor een uitvaart in de openlucht is de Uitvaartbus van Uitvaartbus Service uit Amsterdam. Deze bus kan u samen met de overledene overal heen brengen. In de bus is plaats voor vijftien personen, twee personen voor de uitvaartleiding en de kist met de overledene. In de bus zijn verschillende voorzieningen die het mogelijk maken om onderweg ergens te stoppen en daar de plechtigheid te houden. Zo kunt u samen met uw overleden dierbare van huis vertrekken naar bijvoorbeeld een mooi plekje in het Amsterdamse Bos. Na de plechtigheid in het bos brengt de bus u naar de begraafplaats of het crematorium. Wanneer er meer dan 17 mensen mee willen is het mogelijk volgbussen te huren of om ervoor te kiezen om zelf met auto’s achter de bus aan te rijden.

Overlijden in regio Amsterdam melden?
Bel nu direct: 020 - 820 4112