Alles over uitvaart in Amsterdam

Eenzame uitvaart

In grote steden zoals Amsterdam komt het regelmatig voor dat mensen zo eenzaam zijn dat er niemand is die de uitvaart wil regelen of bezoeken. Deze uitvaarten worden geregeld door de gemeente Amsterdam. Sinds 2002 zet een groep Amsterdamse dichters zich in voor eenzaam gestorven overledenen. De dichters maken een gedicht voor de overledene die ze voorlezen tijdens de uitvaart.

Er is een groep van Amsterdamse dichters die elkaar afwisselen bij de uitvaarten, deze groep wordt ook wel de Poule des doods genoemd. De dichters vinden dat elk mensenleven de moeite waard is en dat iedereen, ook als je helemaal eenzaam bent, recht heeft op een waardig afscheid. De dichters maken voor elke eenzame overledene een eigen gedicht die ze voordragen bij de uitvaart. Soms doen ze dat bij het graf of in de aula van het crematorium. De poule des doods is ondergebracht in een stichting waarvan de burgemeester van Amsterdam, mr. Eberhard van der Laan, beschermheer is.

De dichters voor de eenzame uitvaarten hebben hun initiatief ondergebracht in een stichting. Op de website van de stichting kunt u de gedichten lezen die de dichters hebben gemaakt voor mensen die eenzaam stierven in Amsterdam.

Wie draait op voor de kosten?

De gemeente Amsterdam zal in eerste instantie kijken of de overledene geld nalaat. Mocht dat niet het geval zijn en er ook geen uitvaartverzekering zijn dan zal de gemeente doorgaans proberen om de kosten te verhalen op directe familieleden.

Meer informatie over de kosten en de regels die hierop van toepassing zijn kunt u vinden in ons hoofdstuk: Geen geld voor uitvaart

Overlijden in regio Amsterdam melden?
Bel nu direct: 020 - 820 4112